Brandul, acel "ceva" care te diferentiaza de multime



"Cel mai promitator brand romanesc", campania initiata de Seed Consultants, singura agentie romaneasca dublu premiata la competitia REBRAND™ 100® Global Awards in 2012, mi-a adus aminte de primii mei pasi in Lumea Internetului...

Era prin 2004 si eu tocmai revenisem in profesie, dupa o perioada de intrerupere.

Cert este ca datorita (sau din cauza, mai bine zis...) acestei pauze deja imi pierdusem buna parte din clientela, asa incat afacerea mea era intr-o situatie critica.

Ce era de facut? Trebuia sa gasesc rapid ceva original. Original la nivelul anului 2004...

Pe vremea aceea, in dulcea noastra tarisoara, extrem de putina lumea isi putea permite sa aiba internet acasa si chiar la birou. 
Eram norocoasa ca aveam net "la domiciu" inca din 2003...

Totusi, am decis sa risc si sa ma avant pe acest teritoriu nou si sa-mi creez un brand personal... internautic.

Habar nu aveam ce inseamna asta (profesionist vorbind), mai mult intuiam, dar aveam oameni in jurul meu care stiau... Si stiau chiar bine...

Cineva, persoana importanta la acel moment in materie de webdesign, mi-a creat un site profesional si profesionist, pe care mi l-a facut cadou de ziua mea si de aici cred ca a inceput tot. In plus, m-a invatat si niste elemente de baza in domeniul creatiei web. Stiti voi, povestea aceea cu pescarul si undita...

Altcineva, bun amic, "publicitar", cu prestigioase premii internationale, mi-a deschis apetitul pentru aceasta lume minunata, care, acum vreo zece ani, inca mai era populata cu niste indivizi geniali, ce nu prea aveau vreo legatura cu oamenii normali.

Cel mai grozav era ca imi cerea parerea uneori si in legatura cu unele dintre ideile sale (pentru ca nefiind din bransa nu-l puteam turna concurentei si putea avea si o prima privire neutra, din punctul de vedere al potentialului consumator de publicitate, extrem de critic daca nu-i placea creatia respectiva).

De atunci am invatat despre forta extraordinara pe care o poate avea o reclama bine sau prost facuta. Si, ce-i drept, a dat lovitura cu niste chestii absolut revolutionare pentru Romania (si nu numai) acelor timpuri, despre care se mai vorbeste si acum...

(Pacat doar ca in zilele noastre parca si inventivitatea noilor publicitari a cam adormit...)

Altcineva m-a pus sa invat cum trebuie Photoshop si Adobe Premiere, asa ca de la motivari de tot soiul de decizii civile am trecut la tutoriale care de care mai dificile. 

Evident, m-am limitat la elemente de baza, care sa ma ajute pe viitor, dar tot a fost o aventura intreaga sa invat programele acelea profesionale.

Oamenii astia m-au invatat apoi cate ceva si despre ce inseamna un brand personal intr-o vreme cand, zic eu, nici Aneta Bogdan nu cred ca se ocupa atat de mult de domeniul acesta.

Uneltele sa zicem ca le aveam: invatasem un pic de programare, nitel  habar despre lucrul cu programele de editare foto si video dobandisem, plus creativitate antrenata in lungile discutii sclipitoare cu "personajul X" din celebra agentie de publicitate. 

Era o lume mica internetul acum un deceniu, asa ca erai acceptat rapid ca discipol, daca treceai testele. Si eu le trecusem si primisem pasaportul pentru o lume virtuala fantastica, extrem de ofertanta prin 2004, care avea un singur motto: "Singura mea limita e Cerul!"

Evident ca acel site, primit cadou, l-am schimbat rapid, cu toate ca familia, prietenii, ma sfatuiau sa il las asa, pe motiv ca: "Omul jurizeaza concursuri de webdesign, stie el ce face, nu te apuca tu sa strici, ca nu te pricepi...!"

Am scris si niste texte amuzante, am pus si ceva muzica si, incet-incet, mi-au creat un mic inceput de brand personal in spatiul online, concretizat deja prin 2005 cu niste clienti grozavi veniti din virtual (inteligenti peste medie, cu un stil direct, corecti, asa cum erau elitele din Internet candva).

Inca nu se trecuse la "democratizarea" internetului, asa ca existau multi oameni de calitate in spatiul virtual romanesc, daca stiai unde sa ii cauti.

Multi dintre acesti clienti internauti mi-au spus ca m-au contactat pentru ca le-a placut site-ul meu, ceea ce, logic, m-a facut sa fiu mandra de mine si vesnic recunoscatoare celor care mi-au dezvaluit din secretele lor (acum acest lucru nu s-ar mai intampla, sunt convinsa, pentru ca si oamenii si vremurile s-au schimbat!).

In acea perioada mi-am structurat si toate actiunile privind invatarea petrecuta in spatiul online pe principiul : "Gaseste-l intotdeauna pe cel mai profesionist dintr-un domeniu si incearca sa inveti cat poti de mult de la el! Fugi de plafonare, pentru ca internetul este locul unde absolut orice limita din spatiul de confort  personal poate fi daramata!"

In ultima perioada se vorbeste extrem de mult despre reinventare... despre brandurile de succes...

Cum dam miez definitiei aceleia seci conform careia: "Brandul de succes este un produs, serviciu, o persoana sau un loc foarte cunoscut, prezentat pe piata in asa mod incat consumatorul sa il gaseasca relevant sau unic"?

Cum ne desprindem de turma, fiecare pe bucatica noastra in care suntem cei mai buni?

(Pentru ca fiecare dintre noi, intr-o viata, e cel mai bun la ceva, cred ca nu va indoiti de acest lucru! Pentru alte performante de top asteptati vietile urmatoare!)

Brandul personal reprezinta imaginea pe care ceilalti  si-o formeaza atunci cand se gandesc la tine, asa ca singura varianta castigatoare este sa ramai autentic cu orice risc!

Cum puteti totusi sa faceti asta astazi, in vacarmul internautic? 

Perioada romantica a "autobranduirii", eventual sustinut de niste prieteni care se pricep, a cam trecut...

Evident lucrurile s-au schimbat dramatic de cand abonamentele la internet au devenit modice, iar cu timpul "strada" cu tot ce inseamna ea (bun, dar mai ales rau!) s-a mutat in online.

De prin 2010 firmele au inceput si ele sa cucereasca noi si noi bucati din lumea online, in cautare infrigurata de segmente tot mai mari de consumatori. Acei clienti din offline, pe care ii pierdusera...

Statisticile, dupa opinia mea, nu sunt chiar foarte incurajatoare, deoarece la noi a ramas o societate traditionalista, in care conteaza mai mult ce zice vecinul, prietenul, decat ce laude se aduc unui produs pe Facebook.

(Articolele publicitare postate pe diverse bloguri nu sunt citite nici macar de un sfert dintre internauti, asa ca mai e mult de lucru in acest domeniu... Nu intotdeauna publicitatea ieftina sau gratuita din online are si efectele scontate, reflectata in numarul de produse, servicii achizitionate, indiferent de ce ar vrea unii sau altii sa ne convinga.)

In aceste conditii, in care acele branduri, gandite initial pentru un public elitist, informat,  nu mai corespund,  s-a trecut masiv la reinventare, mai ales in cazul firmelor mici si mijlocii, dar si a antreprenorilor cu afaceri exclusiv online.

Acum e nevoie de profesionisti care sa iti confere vizibilitate. 

Iata ca evenimentul "Cel mai promitator brand romanesc" iti poate da un mic avant, mai ales daca esti  antreprenor la inceput de drum.

Ce-i drept, nu te poate propulsa sus de tot pe culme, dar macar iti poate da forta de a porni in escaladarea versantului celui mai periculos, stiind ca ai alaturi niste oameni de specialitate.

Aflata deja la cea de-a patra editie, competitia "Cel mai promitator brand romanesc" te poate ajuta sa iti construiesti un brand personal, al companiei (sau ambele).


Fiti curajosi, inventivi, nu faceti compromisuri, nu va inconjurati de oameni care va plafoneaza, ci de visatori care si-au pastrat totusi radacinile in solul tare al realului si desfaceti-va larg aripile pentru zbor.

Cereti ajutorul celor care se pricep, dar nu uitati ca deciziile finale va apartin.

La fel si esecurile si victoriile.

Este mult mai greu sa reusesti acum, decat in urma cu zece ani, insa cu atat mai provocator.

Dar cui nu-i place adrenalina la maxim chiar nu are ce cauta in lumea dura a afacerilor, nu-i asa?