Indienii din Canada candva i-au numit pe locuitorii din Arctica „inuiti”, adica "oameni adevarati”, fascinati de modul lor de viata: rezistenta la temperaturile foarte joase, traiul in iglu-uri, consumul de carne cruda, iscusinta la vanatoare si pescuit, dar si de cele trei principii fundamentale ce stau la baza existentei lor (sa nu furi, sa fii intotdeauna calm si sa nu-ti omori semenii).
Mjlocul de locomotie pentru procurarea hranei, cel mai folosit in apele reci din zonele unde isi duceau inuitii traiul era caiacul, adica un soi de barca de lemn cu forma aerodinamica, acoperita cu piei de animale. In traducere, „kayak” chiar inseamna „barca vanatorului”.
Cam asta aflam de pe vestita Wikipedia... In curand va urma si continuarea cu...
Un mod revolutionar de a construi un caiac modern!
O sa va intrebati ce legatura au vechii inuiti (eschimosii) vaslind in caiace rudimentare cu procedeul de printare 3D, o noutate absoluta din vremea noastra, ce tinde sa produca Noua Revolutie Industriala...
Legatura este facuta de un tip, pe nume Jim, care a avut ideea de a realiza un caiac... la o imprimanta 3D modificata si chiar a reusit dupa 42 de zile, cheltuind pentru asta „fabuloasa” suma de 500 de dolari!
Cum poti sa printezi tridimensional un caiac in lumea noastra reala, nu intr-un film SF? Folosind o imprimanta un pic mai speciala decat aceea de pe biroul nostru.
Printarea 3D - o explicatie in cuvinte simple a acestei tehnologii revolutionare
Tehnologia imprimarii in 3D nu este chiar de data recenta, deoarece a inceput acum mai bine de 30 de ani sa fie utilizata la nivelul industriilor mari, pentru realizarea produselor in serie, doar ca acum, parca timpul nu are rabdare si facem salturi tot mai rapide, inclusiv in privinta personalizarii obiectelor din numeroase domenii: incepand cu fabricatia articolelor de uz casnic, educatie, arheologie, medicina, ba chiar, spun cercetatorii, chiar si a preparatelor specifice, dar si a ambalajelor din industria alimentara.
Dupa cum ati remarcat si voi, in ultimii ani am trecut de la nivelul de baza, de banali utilizatori ai calculatorului, la adevarati co-creatori. Deja ne producem singuri, utilizand tot soiul de programe specializate, chiar la noi acasa, videoclipurile, ne retusam pozele de vacanta, ne scriem propriile romane pe care le raspandim apoi in online, avem bloguri personale unde ne povestim vietile...
In plus, incepem sa nu mai acceptam produsele de serie, ne reorientam spre unele manufacturiere, ne dorim sa iesim in evidenta, sa avem obiecte vestimentare si accesorii create special pentru noi (uneori chiar de noi insine!), sa ne tunam masinile sau motocicletele pentru a le face „speciale”, sa ne tatuam pielea cat mai original, sa ne vopsim parul fistichiu, totul „pentru a iesi din turma”.
Specialistii considera ca in maxim 15-20 de ani (poate mult mai devreme), fiecare vom avea acasa cate o imprimanta 3D la care sa ne confectionam singuri orice obiect ne dorim, din materialele dorite...
Tehnica CUMULATIVA versus TEHNICA SUBSTRACTIVA - o schimbare de paradigma
Specificul acestei tehnici revolutionare de printare 3D consta in faptul ca este o tehnica CUMULATIVA (de adaugare de straturi), spre deosebire de cele de pana acum, SUBSTRACTIVE (de scoatere de materie).
Michelangelo spunea ca in fiecare bloc de marmură se afla o statuie si e treaba sculptorului sa o descopere.
Ar trebui sa privim o imprimanta 3D drept o unealta a „viitorului prezent”” (daca imi este permisa exprimarea!), drept o anti-dalta, cu ajutorul careia vom putea sa ne confectionam singuri diverse obiecte (chiar si statui!), pornind de la o schita sau o fotografie, pornind de la O(zero), nu de la 1(unu), precum in cazul blocului de marmura din care artistul renascentist putea elibera sculptura imaginata mai intai in mintea sa geniala.
Un obiect manufacturier realizat in acest mod, pornind de la o imagine de pe calculator, alcatuit din mai multe straturi de substanta, asternute cu precizie matematica, unul cate unul... Ce minune a vremurilor noastre!
Eu imi imaginez ca imprimanta 3D este un soi de robot-constructor, care zideste cu migala un obiect, la comanda noastra, suprapunand rand dupa rand, asemeni caramizilor, particule din materialul din care dorim sa faurim acel lucru, de o complexitate mai mica sau mai mare.
Pur si simplu, avand modelul pe calculator, imprimanta 3D asterne un prim strat bazal din materialul respectiv, iar dupa uscarea lui continua cu urmatorul, apoi cu urmatorul, pana ce produsul se iveste in toata splendoarea lui.
O imprimanta-constructor (functie de tipul acesteia), poate utiliza materiale diverse la „construirea” obiectului dorit: plastic, nylon, metale diverse, chiar si ciocolata!
Ca si in cazul imprimantelor noastre de tiparit pe hartie (cine si-ar fi imaginat in anii '80 in Romania comunista, cand orice masina de scris trebuia inregistrata la politie, ca fiecare vom detine candva acasa asa ceva in mod legal, fara nicio ingradire!), o imprimanta 3D va fi cu atat mai performanta cu cat va avea o rezolutie mai mare si va fi mai rapida.
Obiectele custom made tind sa castige lupta dusa contra obiectelor de serie
Denumite „obiecte custom made”, rezultatele folosirii unei asemenea tehnologii revolutionare vor schimba din temelii relatia noastra cu obiectele ce ne inconjoara, transformandu-ne pe toti din simpli clienti ce accepta sa cumpere ceea ce diversele industrii ne ofera, in proprii producatori ai celor necesare unei vietii mai bune, mai comode, mai frumoase.
Avem nevoie de un cutit pentru taiat legumele?
In loc sa mergem la supermarket, alegem modelul ustensilei de bucatarie de pe net si dam o comanda scurta imprimantei 3D!
E ziua fiului nostru si vrem o figurina de ciocolata care sa aiba forma avionului din filmul lui preferat de desene animate?
Dam comanda imprimantei 3D si iute avem un aparat de zbor identic si foarte-foarte dulce!
Primul caiac 3D este functional... Pe cand o masina sau chiar un avion ce pot fi pilotate?
Revenind la paragraful de inceput, tipul acela, Jim, iubea caiacele... Si pentru ca vroia unul personalizat, l-a construit singur din plastic, la o imprimanta 3D...
Deoarece vorbim de un obiect foarte mare, a trebuit, in aceasta perioada de inceput a dezvoltarii printarii tridimensionale, sa realizeze 28 de parti ale caiacului, pe care mai apoi sa le asambleze.
I-a luat o luna si jumatate pentru asta, dar asa e la inceput, mai gresesti, mai te reglezi din mers, mai depasesti obstacolele... Insa ce satisfactie la final, cand poti sa vaslesti mandru salutand oamenii de pe maluri din propriul caiac... printat!
Micro 3D TECHLAB S.R.L. va propune sa testati tehnologia de printare 3D comandand un un obiect tridimensional!
In orice caz, nu va trece mult si, sunt convinsa, preturile vor scadea vertiginos, iar noi vom avea aceasta imprimanta senzationala chiar la noi acasa, in birou sau in atelierul de lucru. Aici, in Romania!
Sigur se vor produce tot mai multe imprimante casnice pentru confectionarea obiectelor tridimensionale, asa incat vom intra rapid intr-o noua era, ce va avea implicatii extraordinare asupra evolutiei speciei umane in deceniile ce vin.
Si, ce este mai minunat, multi dintre noi vom prinde aceasta epoca fantastica, deoarece, asa cum se vede, noi chiar suntem deja in viitor!
Pana atunci, eu va fac o propunere foarte interesanta: sa testati cele de mai sus comandand un obiect realizat astfel, in tehnica de imprimare tridimensionala, la o firma din Bucuresti ce foloseste aceasta tehnologie foarte noua: Micro 3D TECHLAB S.R.L.
Daca intrati pe site-ul www.print3dbucuresti.ro o sa aflati toate detaliile. In plus, vreau sa va mai destainui un secret:
„Pentru printare cu materiale PLA si ABS platesti cu 20% mai putin in saptamana 21 – 28 Noiembrie!”
Ce parere aveti, v-am starnit curiozitatea?
- articol scris pentru Vinerea Bloggerilor BlogAwards!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!