Acest lucru se intampla in conditiile in care, datorita internetului, putem avea acces la informatie, chiar daca, dupa cum spun unii, spatiul virtual este in prezent unul dintre cele mai controlate medii, de catre aceia ce detin puterea mondiala.
Netul a permis totusi sa ne cladim punti de comunicare, sa ne organizam: mai intai in lumea artificiala, in echipe, pentru a participa la diverse jocuri in retea, mai apoi, pentru a iesi din camera noastra unde statem tintuiti in fata monitorului in strada spre a ne intalni "face to face", pentru a ne grupa si a participa la diverse activitati impreuna: distractive sau serioase de-a dreptul.
A iesi in strada pentru a-ti afirma drepturile, ce poate fi mai plin de adrenalina in vremurile noastre?
De la un timp, pare ca incercam sa aducem tot mai mult libertatea pe care o avem pe net si in lumea reala. Parca am vrea sa unim cele doua realitati: virtuala si concreta, pentru un viitor mai bun.
Stiu, multi pot spune ca fiecare are propria lui realitate, cu siguranta asa este, dar, mai nou, mediul online ne permite sa gasim anumite jaloane comune intre realitatile diverselor persoane, mai ales de cand Facebook-ul si Twitter-ul sunt la putere.
Iar apoi, cand am ajuns la un numitor comun, putem cobori in strada. Pe "maidan", dupa cum afirmam tot mai des in ultima vreme...
In ce ma priveste, sigur as iesi "pe maidan" pentru apararea Rosiei Montane.
Dar nu pentru ca asa e la moda, nici pentru ca m-am lasat manipulata de forte oculte, ci pentru ca am fost de mai mult ori acolo in ultimii opt ani, si nu doar in trecere, ci pentru o perioada mai lunga, deci am avut timp sa ma incarc cu informatia locului.
Am cunoscut localnici care acum niste ani gandeau intr-un fel, iar apoi, brusc au inceput sa isi schimba parerea.
Mi-as dori nespus ca acel loc, ranit puternic de exploatarile din trecut, sa nu primeasca lovitura mortala in viitorul apropiat.
Din nefericire, nu cred ca va putea fi salvat daca nu se ia atitudine, in mod constient, de oamenii simpli, nu de catre ONG-uri bizare, alimentate financiar de aiurea.
E nevoie de o trezire la realitate, iar una din cai este, desigur, arta cinematografica.
Mai precis filmul documentar. Un decupaj de realitate bine realizat, care sa transmita emotii, sa creeze sentimente puternice, sa ne puna pe ganduri si in final sa ne impulsioneze sa actionam noi insine in sensul schimbarii lucrurilor in bine, este o arma extrem de puternica in aceste timpuri.
Din acest motiv, daca sunteti in perioada 16-22 martie 2015 in Bucuresti, va invit la un maraton al filmelor documentare avand ca tema drepturile omului.
One World Romania este un festival de prestigiu, aflat in acest an la editia a 8-a.
Avand ca motto "kino-maidanul", se vor prezenta in cadrul acestei manifestari nu mai putin de 42 de filme documentare din 28 de tari, care ne vor permite sa luam contact, fie si prin intermediul artei cinematografice, cu fatetele mai putin placute ale lumii in care traim.
Si, de ce nu, sa intelegem ca sta doar in puterea noastra sa facem SCHIMBAREA.
Pentru aceasta este nevoie, desigur, mai intai de comunicare, de dialog.
Iar "Maidanul" este locul in care putem sa ne intalnim cu oameni interesanti, dispusi sa actioneze in sensul transformarii in bine a societatii.
Va invit asadar sa intrati pe site-ul festivalului si sa va alegeti filmele care va atrag cel mai mult.
Nu veti regreta ca ati ales sa vizionati niste filme documentare, in locul unora de fictiune, care de multe ori nici nu prea mai au legatura cu viata reala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!