Consultanta in elaborarea documentatiei de achizitii publice

In ultimele zile, am primit doua apeluri telefonice pe aceeasi tema, de la niste vechi clienti  de-ai mei, care m-au intrebat daca le pot acorda consultanta pentru intocmirea unor contracte licitatii, deoarece vor ca in aceasta toamna sa isi dezvolte afacerile pe care le au.

Consultanta achizitii publice ce-i drept, nu ofer, deoarece sunt un "avocat clasic", dupa cum spune prietena mea Iulia, adica focusata pe procese civile si penale, mai putin pe spete din domeniul comercial.




O solutie pentru afaceri pe care le-am putut-o oferi, totusi, celor doi patroni, de care va povestesc ca m-au sunat in weekend, a fost sa apeleze la specialistii in domeniul achizitiilor publice.

Roxana Crina Voicu, de exemplu, absolventa ca si mine, a Facultatii de Drept, dar care s-a orientat spre Administrarea Afacerilor, facand studii aprofundate inclusiv in Managementul Proiectelor Europene, este un asemenea specialist tanar, dar cu notorietate in materie de achizitii publice interne si internationale.




De mai mult de un deceniu, ea activeaza pe aceasta nisa extrem de speciala a consultantei de business, iar de peste cinci ani conduce echipe de ofertare si implementare de proceduri specifice din acest domeniu. Multe societati comerciale cu specific divers, precum IT, arhitectura, evaluari mobile si imobile, au apelat pana acum la serviciile echipelor  de profesionisti pe care le coordoneaza Roxana Crina Voicu.

Mi se pare mai corect asa, sa imi trimit cei doi clienti la o persoana care chiar stie despre ce vorbeste si ii poate ajuta cu adevarat, decat sa bajbai eu printr-o legislatie stufoasa, deloc simpla, legata de domeniul achizitiilor publice nationale sau europene.

Nu este deloc usor sa dirijezi un proces de ofertare/depunere a ofertelor individuale, sa iti sfatuiesti in mod "profi" clientii in materie de organizare, gestionare si participare la suita de proceduri de achizitii publice sau private, sa faci munca dificila de coordonare a proiectelor respective de business, pentru ca sa fie respectate termenele si conditiile contractelor, sa depistezi sursele de finantare pentru extinderea unei afaceri sau a alteia, ba chiar sa asiguri chiar si sesiuni de training in legislatia achizitiilor publice, intr-o tara in care regulile sunt mereu in schimbare.

Exista o multime de elemente care trebuie luate in calcul in momentul in care un client privat vrea sa participe la o licitatie publica, incepand cu organizarea documentelor necesare si depistarea acelor elemente care fac diferenta si pot sa ii asigure clientului respectiv un avantaj cert in batalia cu alte firme ce au acelasi profil de activitate.

Nu trebuie neglijata nici efectuarea unui audit referitor la certificari, respectiv o analiza complianta, o analiza de eligibilitate si, desigur, un calcul punctaj cat mai apropiat de acela real, care sa ofere o imagine completa a sanselor pe care clientul privat respectiv le are, in situatia in daca doreste sa participe la o anume licitatie interna sau internationala.

Consultanta in afaceri se refera in zilele noastre, precum deja se stie, inclusiv la optimizarea proceselor, de aceea, este nevoie de specialisti cu multa experienta care sa poata face o analiza corecta a procesului de ofertare si sa propuna celor interesati proceduri si fluxuri eficiente.

Desigur, tot consultantii de business seriosi sunt aceia care pot sa identifice proiecte viabile pe site-urile interne sau din strainatate pentru clientii privati ce vor sa isi dezvolte afacerile din sectorul de activitate in care activeaza.

Ar mai fi multe de povestit, asa ca eu le-am spus celor doi clienti ai mei, pe care i-am ajutat in spete civile, sa se orienteze catre un consultant de afaceri cu adevarat performant, precum este Roxana Crina Voicu, deoarece nu este deloc usor de pregatit un dosar pentru o licitatie, asa cum credeau ei in mod eronat.




Etapele pregatirii unui dosar de licitatie sunt multiple:  se incepe cu stabilirea unui plan de proiect de realizare a ofertei si urmarirea incadrarii in anumite termene, se continua mai apoi cu realizarea structurii ofertei tehnice, transmiterea formularelor, gasirea raspunsurilor celor mai adecvate la intrebarile de clarificare (de natura tehnica si/sau financiara), realizarea template-ului matrice de conformitate tehnica, pregatirea checklist-ului de participare la procedura si template-ul de oferta cel mai bun, monitorizarea SEAP, finalizarea si inchiderea dosarului de calificare, depunerea propriu-zisa a ofertei si/sau participarea la sedinta de deschidere, inclusiv suportul si reprezentarea in negocierea contractelor cu clientii si/sau partenerii.

Dupa cum se observa, sunt extrem de multe puncte ce trebuie atinse si depasite cu brio, motiv pentru care doar cineva care lucreaza zi de zi in acest domeniu se poate orienta.

Este o nebunie din partea unui afacerist sa creada ca se poate descurca singur sau ca poate sa ii traseze aceasta misiune delicata juristului firmei sau chiar unui avocat clasic.

O decizie gresita in materie de pregatire a dosarului de licitatie poate conduce la esec si, implicit, la pierderea unei oportunitati de afaceri. Din acest motiv trebuie sa se apeleze la cei  mai buni specialisti in domeniu.

Costurile serviciilor de consultanta in materie de licitatii publice sunt rezonabile, avand in vedere ca doar cu ajutorul oamenilor ce activeaza pe aceasta nisa, un om de business isi poate atinge obiectivele pe care si le-a stabilit pentru dezvoltarea afacerii sale si obtinerea de profit.

Asadar, va invit si pe voi, daca vreti sa participati la achizitii publice, sa apelati pentru consultanta la specialistii in materie, care chiar se pricep sa va dea cele mai bune sfaturi!

Un comentariu:

  1. Marcel Voinea1/10/16 12:03 p.m.

    Felicitari pentru articol! In sfarsit ceva util pentru business. Marcel

    RăspundețiȘtergere

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!