Daca v-ati cumparat de curand un teren la tara, unde vreti ca sa cultivati legume pentru consumul propriu, probabil ca o sa aveti nevoie si de unul dintre modernele aparate contra cartitelor, care sa le invite civilizat, prin metode specifice, ca sa se mute in alta parte, pentru ca nu le acceptati pe proprietatea voastra.
Stiu, mai ales daca sunteti oraseni pur-sange, o sa spuneti ca sunt niste animalute dragute, care nu ies decat rareori la lumina zilei si isi petrec mai toata viata in tunelurile lor subterane.
Este si nu este asa.
Intr-adevar, cartitele isi petrec mult timp in intuneric, asa incat oamenii le pot vedea in blanita si oase decat foarte rar. Singurele semne vizibile sunt musuroaiele de pamant care se inmultesc precum ciupercile dupa ploaie de vara, daca aveti unul sau mai multe mamifere din aceasta specie pe terenul pe care il cultivati sau chiar in gradina casei.
Au in medie la varsta adulta cam 15 cm lungime, o forma aproape cilindrica, un nas ascutit, iar labutele lor sunt dotate cu niste gheare puternice, ceea ce le ajuta ca sa fie niste sapatori de tuneluri redutabili.
Cartitele se hranesc in special cu rame, gandaci si alte insecte. Sunt mereu infometate, deoarece trebuie ca sa manance in medie echivalentul propriei greutati.
Sunt animale solitare, exceptand perioadele de imperechere din lunile martie-mai, cand nasc pana la 6 pui ce devin la randul lor independenti in circa 2 luni.
Multa lume are senzatia ca traind in intuneric cartitele sunt oarbe, dar nu e deloc asa: au ochi si urechi interne foarte mici, asa incat aparatele lor auditiv si vizual sa nu fie vatamate iremediabil in cursul operatiunii laborioase de sapare de galerii subterane.
Lumea unei cartite este bizara, in alb si negru (intuneric - lumina), vederea ei fiind foarte slaba si incapabila de a detecta culorile.
Botul cartitei este partea corpului redutabila, pe care o foloseste ca sa detecteze miscarea si mirosurile din tuneluri ale potentialei hrane vii, precum si existenta altor surate din aceeasi specie.
Aceste animale insectivoare (nu rozatoare, precum cred unii!), au si o protectie redutabila: sunt ocrotite de legislatia din Uniunea Europeana.
Asa stand lucrurile, nu putem porni un razboi nimicitor contra lor, pentru a ne salva straturile de legume, de flori sau gazonul din curte, ci trebuie sa gasim niste metode eficiente, pur ecologice, blande, spre a le convinge sa plece.
Cele mai folosite in prezent sunt aparatele pe baza de vibratii, care se instaleaza prin infigere in pamant. Vibratiile lor sunt decodificate de catre cartite precum niste cutremure si exista mari sanse ca ele sa isi ia talpasita speriate, spre alte zone mai sigure, din punctul lor de vedere.
Daca o sa intrati pe site-ul fara-daunatori.ro o sa gasiti acolo o gama larga de aparate cu ultrasunete de alungare a cartitelor, dar si de aparate impotriva rozatoarelor diverse, impotriva pasarilor, insectelor, ca si a altor animale (caini, pisici, jderi, vulpi, iepuri) de pe proprietatea voastra.
Revenind la categoria de aparate impotriva cartitelor, eu va recomand ca sa alegeti un modelul de dispozitiv electronic anti-cartita si alte rozatoare (soareci, popandai, dihori etc) denumit Pestmaster LED625, cu alimentare solara, care functioneaza fara chimicale, doar pe baza de vibratii.
Un asemenea aparat modern acopera 625 de metri patrati si emite vibratii la intervale de timp egale, precum si sunete speciale, prin boxa cu care este dotat. Vibratii plus sunete, iata solutia perfecta pentru a scapa de micile daunatoare, fara insa ca sa le aveti pe constiinta, ucigandu-le.
In timpul noptii dispozitivul de speriat cartitele raspandeste lumina prin ledul incorporat.
Modelul PESTMASTER LED625 se alimenteaza prin intermediul unui panou fotovoltaic cu lumina solara, asa incat nu are nevoie de o intretinere speciala. Plus si simplu il infigeti in pamant ca pe un arac de vie, lasand la suprafata doar partea prin care se alimenteaza cu energie de la astrul zilei.
Este cea mai ecologica sperietoare de mici mamifere subterane daunatoare, deoarece nu produce fum, nu utilizeaza otravuri, nu afecteaza omul sau animalele de companie si de ferma.
Il puteti comanda de pe site-ul fara-daunatori.ro la un pret de doar 97 de lei, iar daca cumparati doua, beneficiati si de o reducere de 10 lei pentru fiecare dintre acestea.
Un adevarat chilipir, nu-i asa?
Un adevarat chilipir, nu-i asa?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!