Bitcoin, vedeta incontestabilă a ultimilor ani în materie de investiții electronice, are caracteristicile unui aur digital, deoarece este emis in cantitate limitată (numărul maxim de asemenea criptomonede aflate în circulație nu poate depăși 21 de milioane de unități) și de aceea nu poate să fie obiect al inflației. Oricât de mult și-ar dori acest lucru finanțiștii, nicio instituție oficială nu este în măsură ca să îl devalorizeze.
Poate din acest motiv este și atât de dorit de internauți, deși volatilitatea este principala sa trăsătură.
E mare lucru să fii un bun imaterial atât de râvnit, în condițiile în care fundația pe care stai este reprezentată doar de încrederea investitorilor în tine.
Poate să fie fericit bitcoin-ul (atât cât poate să fie o monedă, dar in lumea virtuală nu ne mai mirăm de nimic!)), pentru că alte criptomonede nu au avut aceeași soartă roz, eșuând lamentabil în cursa lor de a atrage măcar un pic de bunăvoință din partea traderilor de pe tot globul.
Cu siguranță elementul care îl ține sus, pe val, pe Mărețul Bitcoin, este tocmai faptul că este în număr limitat, chiar mai mic decât cele 21 de milioane amintite, pentru că, mai ales în primii ani de la momentul lansării în circulație, mulți dintre aceia ce îl aveau, uneori în cantitate mare, nu i-au acordat atenție și au pierdut ceea ce aveau în portofelele virtuale.
Așa că acum acele criptomonede nu mai există, deoarece ele nu pot fi înlocuite în niciun fel.
Evident că suporterii aurului real sunt total stupefiați că există oameni pe lumea asta care pot să compare metalul prețios în care ei au investit mult, cu acei bani virtuali, fără nicio consistență, care în ziua în care, prin absurd toți deținătorii și-ar pierde încrederea în ei, ar dispărea în neant, ca și când nu ar fi existat niciodată.
Bitcoin se confruntă în prezent cu un conflict de proporții, în care unii susțin că actuala arhitectură informatică a rețelei criptomonedei în cauză nu mai este adecvată creșterii sale. Creșterea capacității platformei ar fi esențială pentru a-și menține forța în lunile și anii ce vin.
Puțini știu probabil că Bitcoin este o criptomonedă ce s-a născut în toiul crizei financiare ce ne-a afectat și pe noi românii în 2008 - 2009. A fost un fel de palmă dată instituțiilor financiare importante internaționale, deoarece era o monedă care din start a fost în așa fel creată încât să fie autonomă, nicio autoritate sau guvern să nu dețină controlul asupra acesteia.
Bitcoin este este la nivel mic asemeni internetului: un instrument oferit tuturor, ce nu poate fi controlat vreodată 100%, manageriat în mod colectiv de către userii ce au încredere în el.
Doar lunile ce vor urma vor demonstra dacă criptomoneda cea mai cunoscută de pe glob este una solidă (cu tot caracterul ei volatil!) sau doar o bulă financiară ce va exploda provocând mari drame în rândul acelora ce au investit mari sume de bani reali în ea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!