Profesorii de specialitate spun că la vârste mic e mai simplu să înveți un copil ca să cânte la chitară, pentru că au o mai mare deschidere, sunt avizi ca să absoarbă cunoștințe noi și, de ce să nu recunoaștem, fiecare se visează un mic Next Star.
De ce e mai ușor ca să cânți la pian, vioară sa chitară în copilărie? Pentru că nu instructorii nu au nevoie de anumite obiceiuri greșite și pentru că, nefiind stresați și foarte analitici, micuții acceptă noile învățături, chiar și în domeniul muzical cu mult entuziasm, considerând totul ca o joacă, fie ea și serioasă.
Muzica studiată cu profesioniști chiar și la nivel de hobby, poate să aibă un rol pozitiv și în creșterea capacității de a memora informații, de a le conecta între ele, ceea ce se vede și în rezultatele copiilor la școală.
Deși toată lumea spune că merită să faci muzică, trebuie să găsești și acei profesori specializați în instruirea copiilor de vârstă mică.
Nu întotdeauna acel profesor care te învață să cânți la pian pe tine, ca adult (care ai descoperit acum o modă a corporatiștilor de a se maimuțări un pic și să zdrăngăne la clape în scop de destresare), va fi un bun instructor în domeniul muzical pentru copilul tău.
Marea provocare pe care un profesor de muzică o are când trebuie să învețe un copil ca să cânte la un instrument este ca să-i mențină trează interesul.
Deși pare puțin deplasată comparația, la fel se întâmplă și cu animalele de companie (pe care psihologii zoo le consideră a avea inteligența unui copil de 5 ani).
Așadar, mijloacele de captare a atenției sunt esențiale în realizarea telului suprem: de a reuși să îl înveți e prichindel ABC-ul muzical, chiar dacă nu va deveni pianist, chitarist sau violonist celebru când va crește mare.
Durata unei lecții muzicale pentru cei mici nu ar trebui să depășească jumătate de oră, ceea ce, trebuie ca să recunoaștem nu e chiar la îndemâna oricărui profesor.
Răbdarea, capacitatea de a recompensa prin încurajări ceea ce execută bine și nu a folosi cearta pentru ceea ce greșesc, sunt esențiale în reușita finală.
A trecut vremea când se folosea inclusiv bătaia pentru a-l face pe cel mic să exerseze la un instrument. În cazul multora efectul a fost că la vârsta adultă au urât din tot sufletul pe care au fost obligați să îl învețe pentru că asa au vrut părinții.
Și așa ajungem la cel mai important punct ce trebuie subliniat cu tărie: micuții nu trebuie ca să fie forțați ca să urmeze un curs de muzică dacă nu le place.
Este o adevărată traumatizare psihică dacă nu au nicio înclinație. Poate vor să bată mingea cu prietenii lor și vor să devină fotbaliști, poate fetițele vor să devină creatoare de modă și adoră să deseneze, nu să scârțâie la vioară ore întregi.
Muzica are un rol esențial în dezvoltarea unui om, dar trebuie un pic de har pentru a o face.
Dacă observați la micuții dvs. că adoră să cânte și chiar vă cer să îi duceți la un curs de muzică este însă indicat să faceți toate eforturile de a le satisface această cerere. O să îi faceți fericiți!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!