Peleții din lemn, combustibil modern de mare viitor

combustibil deșeuri lemnoase

Din ce în ce mai mulți români au început să caute peleți în magazinele online, conștienți că ei reprezintă un combustibil ideal pentru sursele de încălzire din locuințe amplasate în mediul rural.


Dacă la început peleți din lemn erau priviți mai mult ca o bizarerie futuristică,  în prezent ei au devenit o prezență comună în tot mai multe gospodării.

Englezii folosesc peleți pe scară largă. Românii mai puțin



Probabil că o influență mare în acest sens au avut-o și rudele care lucrează în Marea Britanie.  Acolo peleți sunt folosiți pe scară largă având în vedere că nu prea întâlnim locuință pe pământ britanic care să nu aibă măcar un șemineu, dacă nu chiar mai multe.


Piața britanică de peleți din lemn s-a dezvoltat în ultimii ani foarte mult, prețurile la acest combustibil devenind din ce în ce mai accesibile. Există în Marea Britanie un număr mare de producător de peleți de lemn, plus că se și exportă destul de mult, pentru a se acoperi cât mai bine cererea clienților de astfel de combustibili ecologici.


Existând o cantitate mare de materii prime disponibile, inclusiv cantități importante de biomasă lemnoasă rezultate de pe diversele plantații silvice, este normal că industria producerii de asemenea combustibil s-a dezvoltat fulminant în acea zonă a Europei.


Britanicii s-au bucurat și de subvenții din partea statului care a încurajat trecerea la peleți de lemn. Nu e puțin lucru ca importantele costuri cu încălzirea pe bază de peleți să fie suportabile.


Totuși, costul energiei electrice necesare pentru uscarea deșeurilor lemnoase și a presării acestora până la forma cunoscută de peleți, prețul combustibilului necesar pentru transportul și distribuția acestora, diferențele de preț datorate anotimpurilor (peleții sunt mai ieftini vara, mai scumpi pe timp friguros), se simte tot mai mult în prețurile de comercializare a micuțelor bucățele de combustibil ecologic.


Un consumator mic sau mediul casnic din Marea Britanie folosește în cursul unui an câteva tone de peleți, în condițiile în care randamentul energetic este unul foarte bun. Evident, după cum ați văzut dacă ați fost pe acele meleaguri sau ați privit serialele de pe Netflix, mulți au și case de dimensiuni generoase pe care este destul de greu să le încălzești.

Peleții din deșeuri lemnoase, un combustibil pentru mileniul 21



Revenind la țara noastră, ideea unei surse de încălzire care să funcționeze eficient pe bază de peleți din lemn este una viabilă, deoarece buștenii sunt din ce în ce mai scumpi. E tot mai costisitor să locuiești într-o zonă montană, spre exemplu, unde iernile sunt lungi și friguroase, indiferent de încălzirea globală tot mai evidentă.

Prețul mediu al combustibilului sub formă de peleți din lemn este de obicei dat pe tonă în străinătate. el este de circa 250 de dolari pe tonă. La noi, peleții pentru consumatorii de uz casnic se vând mai ales la sac, mai dificil vrac, deoarece oamenii încă nu sunt 100% convinși ca să treacă cu totul la încălzirea pe bază de peleți.

Oricum, încălzirea  pe bază de lemne nu mai este ce a fost odată, și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul. Acum se pune un accent puternic pe ecologie, pe eficiență obținută cu tehnologii de ultimă oră. Nu mai există cale de întors, oricât de tradiționaliști sunt românii. Impactul unei schimbări pe scară largă a modului de încălzire, inclusiv prin folosirea de biomasă este enorm de importantă pentru mediul în care trăim noi și ceea ce vor moșteni generațiile ce vor urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!