Centrifugi miere potrivite pentru apicultorii începători

dotări apicultori
Mierea, acest aur lichid este tot mai prețios în zilele noastre. Pandemia ne-a făcut să ne orientăm spre alimente cât mai sănătoase, care să ne asigure o întărire a imunității. Și ce produs mai grozav poate exista decât mierea cu care se hrăneau până și strămoșii geto-daci?


Apicultorii au o mare oportunitate prin intermediul internetului ca să ajungă la tot mai mulți români cu produsele lor apicole, iar pentru asta niște dotări de top sunt un must have.


Apis-blaj.ro: un site cu dotări pentru apicultori cu bugete mici și mari



Am găsit acest site complex cu centrifugi miere, afumătoare, stupi, rame și accesorii, hrană albine și tratamente și medicamente pentru micuțele producătoare de miere.


Dacă ești apicultor cu vechime nu trebuie ca să îți mai spun eu cât de importantă este centrifugarea.


Centrifugarea este categoric cel mai bun proces actual pentru extragerea mierii.


Dar pentru ca să fie 100% eficientă, această tehnică trebuie făcută cu respectarea tuturor pașilor, inclusiv a unei  igiene stricte, deoarece doar așa este posibilă  evitarea modificarilor organoleptice ale mierii.


Dacă procedura de realizare a centrifugării nu este corectă, mierea riscă să absoarbă diverse mirosuri ciudate care îi denaturează gustul specific.


Inclusiv gradul prea mare de umiditate din aer este un element care poate face mierea ca să fermenteze, să fie mai subțire decât ar trebui. Iar o miere care nu este suficient de vâscoasă este de calitate inferioară, iar pierderile sunt inevitabile.


Apicultorii cu ștate vechi cam știu ce dotări le sunt necesare, în raport de numărul de familii de albine pe care le au, dar dacă abia acum ai intrat în această lume fantastică a crescătorilor de albine lucrurile sunt un pic mai complicate.


Internetul vine în sprijinul lor cu grupuri ale pasionaților de agricultură unde pot afla o mulțime de sfaturi utile pe care nu le găsesc prin cărți.


Care centrifugă miere este mai bună dacă te apuci de apicultură?



Revenind la aparatura de centrifugare destinată apicultorilor, pe site-ul apis-blaj.ro se găsesc o mulțime de modele de centrifugi radiale, centrifugi tangențiale, centrifugi reversibile, centrifugi cu casete întoarcere manuală și accesorii pentru acestea.


Dacă ești novice în ale apiculturii și nu vrei să investești din prima o sumă prea mare de bani în dotări, găsești pe site-ul amintit și echipamente de centrifugare pentru bugete mici, dar bune pentru producții mici de miere.


Chiar ar fi absurd să îți iei o centrifugă de capacitate foarte mare, când tu nu ai de scos mierea decât dintr-un stup sau doi!


Pe parcurs, vei putea să să îți achiziționezi și utilaje de apicultură pentru volume mai mari.


Așadar, iată doar două centrifugi miere bune pentru apicultorii începători:


Centrifuga tangențială pentru 3 rame, cu acționare electrică și manuală, 12/230V, Lyson


echipament extractie miere



Acest echipament de extracție a mierii are bazinul cu un diametru  de 50 cm și un coș universal este ideal pentru cei care vor o centrifugă bună, ieftină, pentru cei ce practică apicultura ca hobby.


Centrifuga tangențială amintită cu o linie clasică, are o alimentare 230V+12V și viteza de rotație ajustabilă.


Deoarece acționarea se poate face fie manual, fie electric, este mai puțin înspăimântătoare pentru un apicultor novice.


Permite punerea înăuntru a până la 3 rame, dar e suficient pentru primele încercări apicole pe care cineva le face în acest domeniu.


Deși este tangențială, acest tip de centrifugă merită să fie cumpărat, deoarece îl învață de utilizator cam ce trebuie să faci în materie de extracție a mierii.


O centrifugă tangențială extrage mierea un pic mai greu, doar dintr-o parte a fagurelui, fiind necesar ca să se întoarcă apoi fagurele pentru a extrage mierea și de pe cealaltă parte.


Este un procedeu mai greoi, ce presupune mai multă muncă și timp. Este adevărat că a utiliza un astfel de echipament prezintă și riscul că se pot rupe fagurii tocmai la mijlocul operațiunii când sunt aproape goale pe de o parte și pline pe cealaltă. Dar faptul că necesită un grad de manualitate sporit, o grad de atenție înalt, dar așa se poate descoperi frumusețea acestei îndeletniciri străvechi.


Ramele trebuie așezate în partea inferioară spre centrul tamburului. Motivul? Ramele au nevoie de o poziționare în așa fel făcută încât să se mențină echilibrul în centrifugă.


O să găsești pe apis-blaj.ro mașini de centrifugare de diferite. Cele mai bune sunt cele mici pentru că așa se rezolvă mai bine problema vitezei.


Fagurii sunt așezați în centrifugă, mașina începe să rotească încet, iar treptat viteza acesteia poate fi crescută treptat, până la atingerea maximului. În momentul în care aceștia devin transparenți înseamnă că toată mierea a fost extrasă.

Centrifugă radială, 500 mm, manuală (MINELI)



dotari apicultori începători


Este o centrifugă mixtă: radială 9 rame / tangentială 3 rame.


Bazinul are un diametru tot de 50 de cm ca și la centrifuga pentru miere anterioară. Chiar dacă este realizat din inox alimentar, apicultorul începător poate să fie liniștit. Va putea ca să vadă ce se petrece în timpul extracției, deoarece echipamentul este dotat cu un capac din plexiglas ce permite supravegherea procesului ce se desfășoară în interior.


Această centrifugă este bună pentru apicultorii începători deoarece face mai ușoară trecerea spre centrifugele rotative de mare productivitate și capacitate. Plus că și prețul este unul competitiv.


Vrei să vezi mai multe produse și să îți comanzi cea mai bună centrifugă pentru tine?



Iată în continuare datele de contact de care ai nevoie:



Adresă: Blaj, jud Alba, str. Gh Baritiu, nr 32
             (zona industriala, fosta Fabrica Bergenbier)


Telefoane:  0745.582.990
                    0758.083.784


site e-commerce: www.apis-blaj.ro


e-mail-uri utile: apis.blaj@gmail.com
                           comenzi: comenzi@apis-blaj.ro
                           facturari@apis-blaj.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!